Sygdomsangst

Sygdomsangst opleves som en ekstrem frygt for at være eller blive syg enten fysisk eller psykisk. Frygten for at blive syg kan fylde så meget, at det kan føles som noget der konstant er i personens tanker og som i mange tilfælde mærkes som konkrete fysiske symptomer.

 

Hvad er sygdomsangst?

Frygten for at være alvorligt syg, være døende eller være ved at blive ofte uden man selv er bevidst om årsagen. Sygdomsangst kan få en til at tro at man fejler noget fysisk eller psykisk og kan variere mellem kortere ’anfald’ til en konstant følelse af eller konstante tanker om, at ”der er noget galt med mig”. Denne følelse og de medfølgende tanker er ekstremt ubehagelige og kan ofte blive negativt selvforstærkende fordi man kan frygte frygten for at blive syg.

Angst er egentlig indrettet til at give os et signal om, at der er fare på færde og at vi skal reagere. Angsten sætter vores krop i et alarmberedskab, og aktiverer vores overlevelsesinstinkt. Ved panikangst reagerer kroppen, som blev man udsat for en livstruende situation.

 

Hvad er symptomerne på sygdomsangst?

Når man har sygdomsangst kan man føle sig nærmest besat at tanken om, at ’der er noget galt’. Personer med sygdomsangst vil være ekstra opmærksom på alle kropslige fornemmelser og symptomer som kan tolkes som en bestemt eller en ukendt sygdom. F.eks. hvis hjertet slår meget hurtigt, hvis man oplever stikken for brystet eller man oplever pludselig smerte et sted i kroppen. I værste tilfælde kan man være bange for at man er ved at dø.

På samme måde kan personer der er bange for at fejle noget psykisk, var ekstremt opmærksom på alle former for tegn på, at de er ved at blive sindssyge, skøre, har skizofrene symptomer eller lign.

For nogle kan det være særligt hårdt at opleve sygdomsangst, da fornuften måske godt kan se, at det virker usandsynligt. Men logikken kan ikke overtale kroppen, tankerne og følelserne til at forstå, at der ikke er noget galt. Man vil derfor ofte søge lægehjælp, og måske føle sig misforstået i sundhedssystemet, hvis de ikke vil behandle eller undersøge en nærmere.

 

Hvad er årsagen til sygdomsangst?

Man er sjældent selv bevidst om hvorfor man begynder at mærke frygten for at blive syg. Den manglende årsagsforklaring kan være meget frustrerende og få en til at føle sig magtensløs. Det kan både være indre og ydre omstændigheder som kan presse en og på den måde forårsage sygdomsangst. En afklaring af årsagen til de ubehagelige tanker, følelser og måske kropslige fornemmelser du oplever, hvis du har sygdomsangst kan være en stor lettelse og hjælp til bedring.

 

Få hjælp til din sygdomsangst

Hvis du ønsker hjælp til behandling af panikangst, eller hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt det er panikangst du har, så kontakt mig endelig. Jeg vil gøre mit bedste for at finde en hurtig tid til dig.