Social angst

Hvad er social angst?

De fleste har oplevet at være nervøse eller usikre på sig selv på et eller andet plan. De fleste er også opmærksomme på, hvad andre tænker om en. Begge situationer er meget normale. Usikkerheden og bekymringerne bliver dog først et problem, hvis det fylder så meget i dine tanker, at du begynder at undgå situationer, hvor du skal være blandt andre mennesker. Det kan være, at du bevidst undgår at tage ned for at handle, har svært ved at tage på arbejde, til forelæsninger eller helst undgår sociale arrangementer. Disse tendenser kan alle være tegn på social angst. Der er i dag tusindvis af mennesker, som lider af social angst.

Der findes heldigvis en række effektive metoder, så du enten kan slippe af med din sociale angst eller så du kan lære at leve med den, hvor den ikke styrer dit liv.

Hvad er symptomerne ved social angst?

Typisk er et angstanfald forbundet med en fysisk reaktion fra kroppen som om den blev udsat for fare. Ved social angst er der oftest ikke nogen direkte fare. Der er f.eks. ikke nogen fare ved at du står i kø i supermarkedet, eller ved at du skulle præsentere noget foran din klasse eller på arbejdet. Kroppen reagerer dog, som var du i livsfare, og den går i alarmberedskab.

Når kroppen går i alarmberedskab, vil du kunne mærke følgende reaktioner deraf:

  • Du bliver svimmel
  • Du får kvalme eller ubehag i maven
  • Du begynder at rødme og får det meget varmt
  • Du begynder at svede
  • Du frygter at miste kontrollen over din krop
  • Du får hurtig hjertebanken
  • Du kan få åndenød

Disse symptomer fremprovokeres særligt, hvis du f.eks. kører hårdt på dig selv, hvis du konstant over-spekulerer hvad andre tænker om dig eller i tilfælde af, at du får opmærksomhed, hvor du på ingen måder er komfortabel med dette.

Få hjælp til social angst

Der findes i dag tusindvis af danskere, som lider af socialangst. Hvis du bevidst forsøger at undgå sociale arrangementer eller oplever nogle af ovenstående symptomer, er det noget, som jeg kan forsøge at hjælpe dig. Der findes heldigvis en række effektive teknikker og brugbare redskaber for dig, så du kan genfinde glæden og energien ved at være sammen med andre mennesker.

Du er velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak eller sende mig en mail på psykolog@miaschwartz.dk.

socialangst behandling
social angst
social angst aarhus