Panikangst

Panikangst opleves som pludselige og intense angstanfald. En intens følelse af angst gør anfaldene utrolig ubehagelige, når man får dem. Mange får derfor hurtigt en frygt for at nye angstanfald skal opstå.

Hvad er panikangst?

Anfaldene man får ved panikangst opstår oftest uden, at man kender angstanfaldets årsag. Et angstanfald kan få en til at opleve, at man fysisk fejler noget, som fx en hjertesygdom. Selvom angstanfald kan vare helt ned til få minutter, så kan det føles som, at man får et sammenbrud både af ens tanker og krop. Den frygt der følger med et anfald er ofte at noget må være helt galt med en. Det kan ske, at man tror, at man er ved at miste forstanden, eller at man skal dø. Der er altså ikke noget at sige til, at personer med panikangst kan frygte for nye angstanfald.

Angst er egentlig indrettet til at give os et signalement om, at der er fare på færde og at vi skal reagere. Angsten sætter vores krop i et alarmberedskab, og aktiverer vores overlevelsesinstinkt. Ved panikangst reagerer kroppen, som blev man udsat for en livstruende situation.  

Hvad er symptomerne ved panikangst?

Panikangst giver tilbagevendende stærke episoder af angstanfald. De opstår for det meste uden varsel, og uden at de er til at forudsige. Et anfald kan være uafhængigt af de omgivelser man er i, og er ikke nødvendigvis afhængig af en bestemt situation. Man ser dog, at personer ramt af panikangst gerne undgår steder, hvor ens panikangst tidligere er blevet udløst.

Mange oplever panikangst som noget der kan give kvælningsfornemmelse, trykken for brystet, at man bliver svimmel, svedeture, rysten og en ud-af-kroppen-fornemmelse. Symptomer kan være efterfulgt af en frygt for at tabe eller miste kontrol, en frygt for at dø, og frygten for at man er ved at blive sindssyg.

 

Hvad er årsagen til panikangst?

Man kender ikke de præcise årsager til, hvorfor man udvikler panikangst. Man mener dog, at arvelighed og vores genetik kan spille ind på årsagerne bag angst.

Miljømæssige faktorer kan også spille ind på panikangsten. Det kan fx være stress, ens opvækst, eller traumer efter negative livsbegivenheder såsom at miste en der står dig nær eller en ulykke.

 

Få hjælp til din panikangst

Hvis du ønsker hjælp til behandling af panikangst, eller hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt det er panikangst du har, så kontakt mig endelig. Jeg vil gøre mit bedste for at finde en hurtig tid til dig.

angstbehandling aarhus